VEEL GESTELDE VRAGEN

Is die niet gestopt geld terug garantie onbeperkt?
De stopgarantie is bedoeld voor iedereen die echt wil stoppen. De enige voorwaarde die we stellen is dat we graag willen dat je nog een keer de cursus volgt. Een valse start, dat kan iedereen overkomen. De sigaret zit slim en gemeen in elkaar. Goed stoppen zit hem in de details, de tweede keer hoor je allemaal andere dingen en hoor je precies wat je fout deed. De garantie is verder onvoorwaardelijk en geldt voor een periode van 4 maanden.
Wordt het vergoed door de zorgverzekering?
In principe wel. Het valt onder de basisverzekering. In de Zorgverzekeringswet staat duidelijk dat wij vergoed worden volgens de basisverzekering. Wij voldoen aan alle voorwaarden die de overheid stelt. Een verzekeraar mag geen extra voorwaarden stellen, dat is een grote misvatting. We zijn geregistreerd, hebben een AGB-code, voldoen aan de nieuwe CBO-richtlijn, zijn aangesloten bij Vecozo en we zijn een officieel erkende en geaccrediteerde leefstijlinterventie. Sommige verzekeraars hanteren verouderde richtlijnen of proberen u in zee te laten gaan met aanbieders waar ze een contract mee hebben. Dat is hun goed recht (dat heet marktwerking). We werken graag met uw verzekeraar samen. "...De basisverzekering vergoedt hulp bij stoppen met roken (jaarlijks 1 programma). Het gaat om methoden die werken, zoals persoonlijke coaching of groepstrainingen. Het valt niet onder het eigen risico. Nicotinevervangers en medicijnen op recept worden ook vergoed, maar alleen in combinatie met begeleiding. Bepaalde verzekeraars bieden de klant een extra dekking voor cursussen, die niet zijn opgenomen in het basispakket. Deze polis informatie is niet bekend bij het Zorginstituut Nederland..." Zorgverzekeraars moeten dus vergoeden. Wij kunnen helaas niet garanderen dat ze dat ook in de praktijk altijd doen.
Waarom stoppen bij jullie zoveel meer mensen dan bij anderen?
..Stoppen met roken wordt in Nederland al jaren gezien als een medische wetenschap. De longarts of de verslavingsarts is DE expert als het gaat om stoppen met roken. Maar klopt dat eigenlijk wel? Kun je met medische of psychische kennis mensen laten stoppen met roken? Nee, niet dus. Dat laat de praktijk wel zien. De meeste rokers, ex-rokers en niet-rokers weten namelijk heel goed dat roken slecht is voor je. Het staat notabene op het pakje. Okay, sommige niet-nicotinehoudende medicijnen met bijwerkingen werken een klein beetje, maar bijna iedereen kan zonder. In de laatste decennia hebben goed bedoelende mensen dingen verzonnen zoals de zorgmodule, het kwaliteitsregister, het partnership, stivoro etc. etc. maar als je heel eerlijk bent dan moet je toegeven dat het allemaal weinig heeft opgeleverd. Wij hebben het bijzonder onpopulaire standpunt dat roken een niet-medische wetenschap is, maar wel een wetenschap. Wij gebruiken met succes, kennis van de tabaksindustrie om mensen te laten stoppen. De experts op het gebied van stoppen zijn de makers van de sigaret. Hun kennis is 20 jaar geleden op straat komen liggen via een klokkenluider (insider: Jeffrey Wigand) en die kennis gebruiken wij om mensen te laten stoppen. Wij werken graag met een ieder samen om gezamenlijk het aantal rokers te verminderen....
Wat vinden jullie van andere stopmethodes zoals bijvoorbeeld met medicijnen?
In medicijnen met nicotine zit een olie die de tabaksindustrie 'the mother liquor' noemt. In deze olie zit onder andere nicotine, maar ook polonium, ammonia en arsenicum. Nicotine is de transporteur van die andere stoffen naar je brein voorbij de bloed-brein barriere. Als je die olie eenmaal in je hoofd hebt, dan ben je verslaafd. Dat raden we dus ernstig af. Wij vinden het absurd dat deze 'medicijnen' verkocht worden, en dat dat wordt toegestaan door de overheid. Sommige medicijnen zoals Champix en Zyban laten de behoefte om te roken iets afnemen en werken bij sommige mensen een beetje. De bijwerkingen zijn bij veel mensen echter zo heftig dat we het ten alle tijden afraden. Vrijwel alle mensen die bovenstaande middelen adviseren hebben directe of indirecte banden met de farmalobby.
Ik wil wel stoppen, maar ben zo bang dat ik niet gemotiveerd genoeg ben.
In iedere roker zit een stopper. De "grap" van het roken is dat hoe gemotiveerder u bent, hoe moeilijker het wordt om te stoppen. Stoppen heeft niets met motivatie te maken, als u alle antwoorden op de vragen en raadsels rondom het roken kent is stoppen zo belachelijk makkelijk, het is bijna leuk.
Ik ben bang voor ernstige ontwenningsverschijnselen.
Stoppen is een wetenschap. Goed stoppen zit hem in de details. Als je het goed doet zijn de ontwenningsverschijnselen erg licht. Er zijn wel 7 eenvoudige instructies waar je je aan moet houden. Sommige mensen (ca. 5%) krijgen last van slecht slapen, stemmingswisselingen en zweetbuien. Gemiddeld stopt dit binnen drie weken. Mensen met een verslavingsverleden en/ of mensen die antidepressiva gebruik(t)en lopen een groter risico (ca. 15%) om hier last van te krijgen (geen pretje, maar met onze begeleiding goed te doen).
Van welke informatie maken jullie gebruik in de cursus?
Verrassend genoeg maken we in de cursus alleen maar gebruik van informatie van de tabaksindustrie zelf. We gebruiken de informatie van de tabaksindustrie tegen de tabaksindustrie. 20 jaar geleden heeft een medewerker, Jeffrey Wigand, alle informatie openbaar gemaakt (film: the insider). Waarom is een sigaret zo verslavend? Aan welke kenmerken voldoen succesvol gestopte rokers etc. etc. het is allemaal onderzocht.
Waarom worden jullie soms zwart gemaakt in de media?
Ons standpunt over medicijngebruik wordt ons door sommigen niet in dank afgenomen... Na een conflict met een farma-lobbyiste in december 2017 waarin wij steekpenningen (informatiebudget!) geweigerd hebben, zijn zij begonnen met een actieve campagne om ons zwart te maken, waar diverse journalisten en reporters bij betrokken zijn. Wij hebben ontdekt dat ze allemaal een pakketje hebben gehad met als titel "wat er niet goed is aan Stichting Ik Stop Ermee". Frits van Dam van de website tabaknee.nl (site wordt bekostigd door Novartis en Pfizer blijkt), heeft een zeer negatief artikel vol leugens over ons geplaatst en een ingezonden brief in Trouw laten publiceren (zonder wederhoor of interesse om de cursus bij te wonen). Weer een ander heeft samen met de lobbyist een TV-uitzending gemaakt met daarin een aaneenschakeling van aantoonbare leugens. Wij zijn gemakshalve niet uitgenodigd in de studio. De motieven laten zich raden. Internettrollen uit o.a. Oost-Europa zorgen ervoor dat de artikelen hoog in google staan. Het probleem van aangetoonde leugens is dat er toch altijd weer mensen zijn die het geloven, neem daarom svp even de moeite om de bewijzen die dat aantonen te bekijken (bij voorbaat dank).
Hoe onderzoeken jullie de stoppercentages?
Er lopen momenteel veel onderzoeken. Binnenkort verschijnt de eerste wetenschappelijke publicatie. Het resultaat is verrassend positief (letterlijk Volkskrant). Standaard onderzoeken we een jaar na de cursus hoeveel mensen er gestopt zijn. Mensen die niet reageren, meestal zo`n 30% houden we buiten het onderzoek. 30% non-respondenten is heel gebruikelijk in onderzoeken, maar misschien zitten er inderdaad meer rokers bij dan niet-rokers. Zijn mensen die naar onze cursus komen al niet op voorhand gemotiveerd om te stoppen en is daarom ons slagingspercentage hoog? Trekken wij mensen aan die van zichzelf al makkelijker stoppen? En zo zijn er veel vragen. Wij weten het niet. Wij mengen ons niet in deze discussies. Wij zijn geen onderzoekers. We hebben de laatste jaren gezien dat iedere onderzoeker een eigen onderzoeksmethode hanteert. In een onderzoek moet je zelfs urine in komen leveren en pas als dat onderzocht was, was je volgens hun onderzoek een niet-roker. Uit alle onderzoeken die er ooit zijn geweest, is nog nooit een resultaat van minder dan 50% gekomen.
Wie zijn jullie?
QSF-International verzorgt voor de Stichting Ik Stop Ermee de werving van mensen die willen stoppen met roken. de Stichting Ik Stop Ermee is opgericht in 2007 door voormalig deelnemers aan de cursus stoppen met roken van Gert van der Ploeg in Amsterdam. Wij snapten niet waarom hij geen bekende Nederlander was en vonden zijn cursus zo goed dat we besloten hem in dienst te nemen en een Stichting op te richten met als missie het aantal rokers in Nederland terug te brengen tot een minimum. De Stichting staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel te Amsterdam onder nummer: 69659281. Veel werkzaamheden worden uitgevoerd door de werkmaatschappij S.I.S.E. BV. Dit heeft fiscale redenen. Momenteel heeft S.I.S.E. BV vijf speciaal opgeleide trainers, drie secretaresses, een programmamanager, een communicatieadviseur, een beleidsmedewerker en drie telefonistes in dienst. Verder maakt S.I.S.E. voor acquisitie en reclameacties gebruik van bijna 100 vrijwilligers, allen ex-rokers, die onze missie ondersteunen. Het hoofdkantoor van S.I.S.E. is gevestigd in Utrecht. Veel werkenemers werken vanuit de cloud. S.I.S.E. BV staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel te Amsterdam onder nummer 72709820 (Holding FIT-NL BV KvK 72707615 RSIN 859206944). Ons AGB nummer is 48485803. S.I.S.E. is aangesloten bij Vecozo. Momenteel werkzaam voor S.I.S.E. zijn Hugo Hairwassers, Roderik van den Bos, Jeffrey Willems, Els Groenewoud, Arjen Alberz, Annika de Best, Charlotte Tee, Marjolein Richter, Hetty Hairwassers, Gregor Lamers, Mascha van Horik, Jody de Vries, Annette Bol, Jessie van den Berg en Monique Borghout. Alle profielen zijn eenvoudig op internet vindbaar. Onze volledige boekhouding is ter inzage opvraagbaar,